Multi-Mam: Såriga bröstvårtor under amning – är det normalt?


Såriga bröstvårtor under amning – är det normalt?

Såriga bröstvårtor är så vanligt bland nyblivna mammor att många kvinnor tror att det är något man helt enkelt får stå ut med.

En del kvinnor kanske inte märker problemet till en början, särskilt om man har tagit smärtstillande den första tiden efter förlossningen. Det är viktigt att vara uppmärksam och få hjälp så fort man känner smärta eller obehag. Om man struntar i problemet kan bröstvårtorna skadas. Sprickor och blödningar kan göra amningen outhärdlig och leda till andra, allvarligare problem.

Vad orsakar problemen?

Den vanligaste orsaken till ömma bröstvårtor är att barnets grepp kring bröstet vid amningen inte är helt rätt. Om det gör ont när ditt barn suger är det något som är fel. Om ditt barn inte får ordentligt tag ökar risken för att du kan få såriga bröstvårtor tidigt under amningen. Om ditt barn bara suger på bröstvårtan, vilket gör ont och kan göra skada. När barnet gör rätt är hela bröstvårtan samt en del av bröstet i barnets mun. Ta kontakt med BVC om det här problemet uppstår.

Bra att tänka på: Undvik duschkrämer, tvål eller rengöringsmedel. De kan torka ut huden och irritera bröstvårtorna. Det bästa är att endast vaska av brösten med varmt vatten. Låt sedan bröstvårtorna lufttorka. Du kan använda en salva för att återfukta. Använd en salva som inte behöver tvättas bort innan amning för bättre skydd om barnet rycker eller drar i bröstet.

Svampinfektion i bröstvårtan. Om ditt barn har en svampinfektion, kan den lätt överföras under amning. Infektionen kan orsaka smärta och sprickor som kan börja blöda. Symptom kan vara klåda, ömhet och illröda bröstvårtor. Man får vanligtvis ont i båda brösten under och efter amning.

Tänk på: Om din bröstpump har fel storlek och inte passar dina bröstvårtor kan det orsaka problem. Om sugnivån är för stark kan även det skada dina bröstvårtor. Om du är osäker på hur en bröstpump fungerar, rådfråga en barnmorska.

Det viktigaste att komma ihåg är att såriga och ömma bröstvårtor är tecken på problem. Du ska inte behöva ha ont och orsaken till problemen är lätt åtgärdade.