Problem vid amning - Multi-Mam SE
Multi-Mam: Problem vid amning

Problem vid amning

Många kvinnor slutar att amma tidigare än vad de egentligen vill på grund av att det gör ont att amma. Nedan är en guide till de vanligaste orsakerna till att man får besvär..

Den vanligaste orsaken till ömma bröstvårtor är att barnets grepp kring bröstet vid amningen inte är helt rätt.

När mjölken rinner till

I början kan det sticka till i bröstvårtorna vid varje amningstillfälle när barnet suger tag. Det går över efter en stund när utdrivningsreflexen har kommit igång. Ibland känns utdrivningsreflexen så kraftigt att det gör ont. Det är inte farligt och brukar gå över med tiden, ibland tar det några veckor.

Såriga eller ömma bröstvårtor

Den vanligaste orsaken till ömma bröstvårtor är att barnets grepp kring bröstet vid amningen inte är helt rätt. Barnet kan ”gnaga” och tugga på bröstvårtan, snarare än att suga på rätt sätt, vilket vidare resulterar i små sprickor och nötning på den känsliga huden på bröstvårtan. Detta kan göra mycket ont. Försök att först och främst hitta en bra amningsställning som ger barnet bäst förutsättningar att kunna få ett bra ”tag” runt bröstvårtan. När barnet gör rätt är hela bröstvårtan liksom en del av bröstet i barnets mun. Ta kontakt med BVC för vägledning och råd. Om bröstvårtan redan är sårig och sprucken kan du använda Multi-Mam Kompresser för att snabba på läkningen. Du kan också skydda bröstvårtan mellan amningarna genom att smörja med t.ex. Multi-Mam Balm, som inte behöver torkas av innan amning och som lätt går in i huden.

Torsk

Torsk på bröstvårtan är en svampinfektion som kan uppstå hos mamman eller hos barnet. Ibland kan det gå över av sig själv och ibland kan det orsaka smärta. Läs mer på 1177.se

Mjölkstockning

När du har mjölkstockning är en eller flera mjölkgångar i bröstet tilltäppta så att mjölken inte kan komma ut. Det brukar kännas som en knöl eller förhårdnad i bröstet som kan vara öm. Ibland kan det hjälpa att amma och/eller pumpa ur bröstet. Går det en tid kan bröstet bli varmt och rött. Man kan även få feber. Läs mer på 1177.se

Matitits

Mastit är en infektion i bröstets körtlar som vanligast uppträder i samband med amning. Bröstet kan bli rött och svullet och du kan få feber. Ofta är detta förknippat med att amningstekningen inte är helt rätt och bröstet kanske inte töms ordentligt eller att man har fått in bakterier via sår och sprickor i bröstet. Ta kontakt med din barnmorska. Du kan också läsa mer på 1177.se.

Compresses Multi-Mam Kompresser • Snabb lindring
• Förebygger infektio
• Stödjer hudens naturliga läkning
• Gelen är helt naturlig, och behöver inte torkas bort vid amning
Köp här Effektiv behandling av
såriga och ömma bröstvårtor
Balm Multi-Mam Balm • Skyddar bröstvårtorna före och under amningsperioden
• Förebygger sprickor och håller huden mjuk
• Baserad på vegetabiliska oljor
• Lätt att applicera
Köp här Förebygger och vårdar